Beginnen met een podcast

De gouden eeuw van podcasten is aangebroken (het gaat best lekker) en ja… het is ook echt geweldig om te doen. Het is leuk om naar te luisteren, maar ook vooral heel leuk om te maken. Dus wellicht sta je op het punt om te beginnen met een podcast of heb je alleen nog maar de ambitie omdat te gaan doen. Onze eerste tip: doe het, doe het, doe het. Want nogmaals. Het is echt heel leuk. Maar verder willen wij je met dit artikel even snel op weg helpen. Heel kort en beknopt.

Voordat je gaat beginnen moet je wel wat zaken weten. Geluidskwaliteit is gewoon heel belangrijk. Je hebt een host nodig, want anders zal nooit iemand het horen. En natuurlijk heb je een goed idee nodig. Maar we gaan het nu hebben over apparatuur en hosts.

Bij het zoeken naar de juiste apparatuur (voor die goede geluidskwaliteit) en een host kan je redelijk verloren raken door het enorme aanbod. Dus misschien helpt dit een beetje…

Apparatuur
Momenteel werken wij met een Zoom H6 (een handheld recorder) en twee Shure SM58 microfoons. Verder heb je wat XLR kabels nodig, wat desktop microfoonstandaarden, plopkappen en/of popfilters. Totaal gaat dit je ongeveer 700,- Euro kosten en ja dat is een flinke investering. Het kan allemaal goedkoper, maar met dit setje ben je flexibel, de kwaliteit is uitstekend en het werkt als een trein.

Host
Om te zorgen dat je podcast op Apple Podcast, Spotify en andere podcast-platformen te beluisteren is heb je een host nodig. Een plekje om je podcast te uploaden en met een rss-feed door te geven aan de eerder genoemde podcast-platformen. Er zijn er heel veel en het prijskaartje kan behoorlijk oplopen. Wij hebben gekozen voor Podbean, een grote speler die al een hele tijd bestaat, maar geen vermogen kost. De kans dat ze failliet gaan en dat al je werk verloren raakt is klein en dat is toch wel een erg fijn idee.

Bij Podbean kan je een gratis abonnement kiezen om te testen, maar wil je toegang tot statistieken en meer upload-capaciteit dan kan je een abonnement afsluiten voor ongeveer 100,- Euro per jaar. Ja, dat is best veel geld. Maar worth it, voor al het gemak.

Meer info?
Heb je meer hulp nodig of wil je het idee voor je podcast bespreken? Dat kan. Neem contact met ons op, geheel vrijblijvend! Verder heeft Cooltuur de ambitie om meerdere podcasts te ondersteunen, dus heb jij een geweldig idee dat je met ons wil maken? Aarzel niet en neem contact met ons op.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy